Trvalý euroval je v súlade s únijným právom, rozhodol Súdny dvor EÚ

27.11.2012 Celý región

Luxemburg 27. novembra (TASR) - Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS) je v súlade s právom EÚ, rozhodol dnes Súdny dvor Európskej únie, ktorý tak reagoval na sťažnosť írskeho poslanca. Uviedli to agentúra DPA a server BBC.

Podľa írskeho poslanca Thomasa Pringlea, schválením takzvaného trvalého eurovalu došlo k zmene právomocí EÚ. Euroval tak, ako dodal, nie je v súlade s právom EÚ a v tejto záležitosti sa malo v Írsku konať referendum.

To však súd odmietol. Ako uviedol, "nezistil nič, čo by nebolo v súlade s únijným právom a čo by bránilo uzatvoreniu a ratifikácii zmluvy o Európskom mechanizme pre stabilitu".

Trvalý euroval začal fungovať v októbri pre krajiny eurozóny vo finančnej núdzi. Nahradil pôvodný dočasný euroval známy ako EFSF, ktorý vznikol v roku 2010 potom, ako Grécko požiadalo o pomoc. Vlastná úverová kapacita EMS predstavuje 500 miliárd eur, no k nim treba pridať zvyšné financie z EFSF. Eurozóna má tak na boj s dlhovou krízou k dispozícii "ochranný val" v objeme okolo 700 miliárd eur.
 

Vyberte región